Een oude man, alleen onderweg in het dorp… 👴🏼

Gisteren tijdens het lopen, kwam ik een oudere man tegen. Ik keek hem recht in de ogen en knikte. Hij hield me tegen en vroeg of hij me niet van ergens kende. Ik antwoordde: Het zou kunnen, maar u komt me niet bekend voor. “Oh zo schoon maske en met zo’n schoon poepeke”. Natuurlijk had ik een loopbroek aan, waardoor dit misschien net wat meer opviel 🙈 Het gesprek ging verder… ondertussen legde de man zijn hand op mijn bovenarm.
👴🏼“Ik zou u zo graag eens vastpakken, maar dat mag eigenlijk niet he?”
👩🏼‍🦰 “Jammer genoeg niet. Dat is wat moeilijk”
👴🏼 “Buiten niet, maar binnen mag dat toch wel he”
👩🏼‍🦰 “Hmm.. dat is ook wat moeilijk denk ik”
De man knikte, liep verder en riep nog allez dag he..

Het gesprek valt moeilijk uit te schrijven. Omdat er weinig verbaal gebeurde. Eerder veel non-verbale communicatie, waarbij ik de afwijzing op een warme manier ondersteunde.

Ik heb ondertussen wat ervaring met ontremde patiënten en doelgroepen (ouderen met dementie, NAH patiënten,…). Uiteraard dienen we dit te couperen om het sociaal aanvaardbaar te houden. Doch heb ik dit niet ervaren als iemand “pervert”. Er gingen wel allerhande vragen door me heen: zou de man een hersenletsel hebben? Dementie? Of ‘gewoon’ verliezen vanuit het ouder worden? Is de man zijn vrouw verloren en is dit een uiting van de nood aan intimiteit op zijn manier? Er zijn namelijk heel wat contextfactoren en de verliezen van het ouder worden… worden alsmaar onderschat 👵🏼👴🏼🧓🏼👨🏼‍🦳

Achteraf dacht ik, dat dit mij weer moet overkomen 🙈 Ik zeg heel erg bewust goededag tegen patiënten, maar ook op straat. Mensen zijn dit eigenlijk niet meer gewoon. Fel oogcontact, maakt de drempel natuurlijk lager om verder contact op te nemen. Toch maakte dit mijn dag. Het zit in de kleine dingen: een kort en warm contactmoment! ✨

Hoe zouden jullie dit ervaren als mens of als hulpverlener? Iemand pervert? Iemand speciaal waar je automatisch een stapje voor achteruit zet? Of net iemand liefdevol en warm?

#ergo #ergolyn #ouderen #verlies #kortcontact #oogcontact #opstraat #ontremd #contextfactoren